Simptomi i značajke osteohondroze u vratnoj kralježnici

Osteohondroza je bolest koja uništava intervertebralne diskove i zglobove kičmenog stuba. Od svih pet dijelova kičme, svi mogu biti zahvaćeni bolešću, ali najviše problema ljudima zadaju manifestacije i simptomi osteohondroze vratne kičme. To je zbog velikog broja nervnih vlakana i završetaka, kao i krvnih sudova koji opskrbljuju mozak, prolazeći kroz vrat.

bol u vratu s osteohondrozo

Ovo područje kralježnice je najmobilnije. Zahvaljujući vratu osoba ima mogućnost okretanja i naginjanja glave. Stalno opterećenje koje dolazi u cervikalni region doprinosi degenerativnim promjenama u njegovoj strukturi i razvoju osteohondroze.

Ko je zahvaćen bolešću

Najčešće se bolest razvija i počinje manifestirati za dvadeset pet do trideset godina zbog prisilnog dugog boravka osobe u statičkom i neugodnom položaju. To pogađa, prije svega, uredske radnike, vozače, operatere raznih vrsta opreme. Često se bolest manifestira kod sportaša kao rezultat treninga ili, obrnuto, njihovim naglim prestankom.

bol kod cervikalne osteohondroze

Glavni uzroci osteohondroze u vratnoj i torakalnoj kralježnici su nepravilno držanje, sjedilački način života, naslijeđe, nepravilno organizirano radno mjesto ili neudoban krevet. Pojavu ove bolesti doprinosi i podizanje utega, jer su u ovom procesu moguće mikrotraume koje doprinose distrofičnim promjenama u hrskavičnom i koštanom tkivu kralježnice.

Faze razvoja osteohondroze kralježnice

 1. Intervertebralni diskovi tek počinju da se urušavaju, gube vlagu i elastičnost. Ovaj proces može potrajati dosta dugo. Fazu karakteriše nestabilnost.
 2. Karakterizira ga izbočenje (izbočenje) diskova. Intervertebralni prostori su smanjeni zbog razaranja fibroznog prstena diska i smanjenja njegove visine. Usljed štipanja korijena živaca kralješcima koji se približavaju i isturenim diskovima može doći do bola.
 3. Dolazi do potpunog uništenja fibroznog prstena i, kao posljedica toga, formiranja intervertebralnih kila. Kičma je značajno deformisana.
 4. Ova faza je najteža, jer se bol javlja pri gotovo svakom pokretu. Pojavljuju se koštane izrasline, povezuju pršljenove, ograničavajući pokretljivost. Takve izrasline mogu uzrokovati invaliditet.

Prepoznatljivi znakovi cervikalne osteohondroze

Krvni sudovi koji hrane mozak uglavnom se nalaze na vratu osobe, pa su mnogi znakovi bolesti povezani s poremećenom cirkulacijom krvi u mozgu.

glavobolja s cervikalnom osteohondrozo
 • Dakle, evo znakova osteohondroze vratne kičme, primijetivši koje, morate posjetiti liječnika:
 • jak, uporan bol u vratu i glavi, koji se proteže na oči i uši;
 • bol u rukama, koji se pogoršava svakim naporom;
 • poteškoće u pokretima prstiju i ruku, kršenje njihove osjetljivosti;
 • napetost mišića vrata;
 • prilikom okretanja i naginjanja glave, pojava boli u vratu;
 • pojava pulsirajućeg bola u vratu i vratu;
 • pojava vrtoglavice pri okretanju glave (čak i prije nesvjestice), tinitusa;
 • utrnulost jezika, zamagljen vid i sluh;
 • bol u srcu, koji se ne izliječi uzimanjem odgovarajućih lijekova;
 • mučnina, nestabilnost krvnog pritiska;
 • grlobolja, poremećaj gutanja;
 • osećaj nedostatka vazduha.

Simptomi patologije

Manifestacija simptoma osteohondroze vratne kralježnice može biti povezana s kvarom sljedećih organa i sistema u tijelu pacijenta:

 1. kompresija i disrupcija kičmene moždine u kičmenom kanalu. Takvi simptomi su rijetki i mogu se pojaviti samo u vrlo teškim slučajevima;
 2. promjene u perifernom nervnom sistemu, čiji je uzrok kompresija nervnih korena koji se nalaze pored zahvaćenih pršljenova;
 3. kršenje dotoka krvi u mozak.

Prilikom dijagnosticiranja ove bolesti, liječnik obraća pažnju na prisustvo niza simptoma. Njihov izgled zavisi od toga koji je deo kičme zahvaćen bolešću.

Kardijalni sindrom kod osteohondroze vratne kičme

Znakovi srčanog sindroma kod osteohondroze slični su onima kod angine pektoris, to je zbog iritacije korijena velikog prsnog mišića ili freničnog živca. Bol koji nastaje može trajati i do nekoliko sati, a uz kijanje, naglo okretanje glave, kašalj postaje jači.

Mogu se pojaviti tahikardija i ekstrasistola, koji ne nestaju primjenom odgovarajućih lijekova, a kardiogram ne pokazuje abnormalnosti.

Sindromi iritativnog refleksa

Ovu grupu sindroma karakterizira oštar bol u vratu, pojačan pokretom, kašljanjem, okretanjem glave i kihanjem. Može zračiti do ramena ili grudi.

radikularni sindrom

Ovaj sindrom se manifestuje kada je cervikalni nerv stisnut. Karakterizira ga širenje bola od vrata do lopatica i podlaktica do prstiju. Možda pojava utrnulosti i osjećaja naježivanja u potiljku, vratu, predjelu ramena, rukama.

sindrom vertebralne arterije

Ovaj sindrom, uzrokovan kompresijom vertebralne arterije odgovorne za dotok krvi u mozak, karakterizira pojava oštre ili pulsirajuće glavobolje, koja prelazi na potiljak, čelo, sljepoočnice. Možda pojava mučnine, gubitak orijentacije, pojava slušnih smetnji, slabljenje vida, nesvjestica.

Osoba koja je primijetila pojavu gore navedenih znakova cervikalne osteohondroze treba se odmah obratiti liječniku.

Treba imati na umu da je liječenje započeto u ranoj fazi bolesti najefikasnije. Pomoći će zaustaviti bolest i nastaviti živjeti punim životom.

Danas medicina nudi različite metode rješavanja osteohondroze, omogućava vam da usporite ili zaustavite uništavanje kralježnice i pružite pacijentu dug život bez boli.

Pravilna prehrana, aktivan način života, redovita vježba, gimnastika, istezanje kralježnice omogućit će vam da se u budućnosti ne sjećate takvog problema kao što je cervikalna osteohondroza.