Artroza koljena: uzroci, znaci i simptomi

Zglobne patologije su među najčešćim među svim poremećajima mišićno-koštanog sistema. Upalne i neupalne bolesti značajno pogoršavaju kvalitetu ljudskog života i u velikom broju slučajeva uzrokuju invalidnost. Jedna od najčešćih bolesti je osteoartritis kolenskog zgloba. Simptomi patologije su češće akutni i zahtijevaju kvalificiranu pomoć.

Uzroci bolesti

U medicini se bolest naziva i osteoartritis, gonartroza, deformirajući osteoartritis (DOA). Artroza je generalni naziv za sve degenerativno-distrofične bolesti zglobnih i intervertebralnih zglobova. Povreda u predjelu zgloba koljena naziva se gonartroza.

ozljeda koljena kao uzrok artroze

Karakterizira ga oštećenje hrskavice u zglobu koljena.

Patologija se sastoji u degenerativno-distrofičnim promjenama koštanog i hrskavičnog tkiva, koje karakterizira postupno stanjivanje hrskavice u zglobnom zglobu i paralelno formiranje koštanih izraslina.

Ovo postaje odgovor tijela na trenje i povećani pritisak. Najvjerovatniji uzroci simptoma gonartroze kolenskog zgloba su sljedeći:

artroza bol u koljenuzdravo koleno i artroza kolenskog zgloba
 • Traumatske ozljede lakših i teških oblika s poremećenom pokretljivošću zglobnog zgloba u dužem periodu. Puknuće ligamenta ili teške modrice često izazivaju razvoj upalnog procesa, što kao rezultat izaziva pojavu simptoma gonartroze.
 • Hirurška intervencija na zglobu koljena u cilju otklanjanja bilo kakvog defekta ili stranog tijela.
 • Dugotrajna i prekomjerna fizička aktivnost na stalnoj osnovi. To može biti zbog profesionalnog sporta ili specijalnosti. Konstantna napetost u području spajanja dovodi do postepenog stanjivanja hrskavice, što negativno utječe na cijeli mišićno-koštani sistem.
 • Akutni burzitis s razvojem gnojne upale u zglobnoj šupljini. U pravilu je teško riješiti se takve patologije na konzervativan način, pa liječnici pribjegavaju manjoj hirurškoj intervenciji, što negativno utječe na hrskavično tkivo.
 • Artritis različitih oblika i težine. U ovom slučaju, upalni proces je izražen, nastavlja se s naglim porastom temperature i dovodi do razvoja artroze nakon određenog vremenskog perioda.
 • Giht također često dovodi do patologije hrskavice s teškim kliničkim manifestacijama i deformitetom zglobnog spoja.
 • Oslabljen imunitet, koji izaziva postupno rješavanje koštanog i hrskavičnog tkiva zbog nemogućnosti tijela da se nosi s patologijom.
 • Loše navike - zloupotreba alkohola, pušenje - često postaju predisponirajući faktor za pojavu znakova patologije.
 • Teške autoimune bolesti.
 • Česte virusne i kataralne patologije koje izazivaju upalni proces i razvoj degenerativno-distrofičnih promjena.
 • Prekomjerna težina i teška pretilost također uzrokuju kršenje, jer svaki višak kilograma povećava opterećenje zglobnih zglobova za 10 puta, što će sigurno utjecati na hrskavično tkivo.

Vrijedi napomenuti da svi ovi razlozi najčešće izazivaju sekundarnu vrstu kršenja. Postoji i primarni, koji se razlikuje po tome što bolest postaje posljedica prirodnog procesa starenja organizma. Koštano i hrskavično tkivo se troše, što povećava trenje i stres. Rezultat je gonartroza.

Vrste patologije

Postoji nekoliko vrsta patološkog stanja, od kojih svaka ima svoje karakteristike. Ovisno o tome kako je zglob zahvaćen, razlikuju se sljedeće vrste poremećaja:

zdrava hrskavica i oštećenje kolenskog zgloba sa artrozom
 1. Desnu stranu karakterizira pojava promjena u hrskavičnom tkivu na desnoj strani. U pravilu, to postaje početna faza bolesti.
 2. Znakovi lijevostrane gonartroze koljenskog zgloba po prirodi kliničke slike ne razlikuju se od desnostrane. Ali primjećuje se da se ova vrsta često razvija kod pacijenata s prekomjernom težinom.
 3. Bilateralno se odnosi na teške oblike, zahvata cijelu hrskavicu i karakterizira ga jak bol.

Primjećuje se da se potonji tip češće opaža kod starijih pacijenata s primarnim oštećenjem tkiva. Ovisno o toku patološkog procesa, razlikuju se akutni i kronični tipovi. Prvi karakterizira brza progresija i razvoj komplikacija, drugi se odvija sporo, ne može uznemiravati pacijenta nekoliko godina.

Klinička slika

Znakovi gonartroze koljenskog zgloba i njeni simptomi u velikoj mjeri ovise o stupnju oštećenja zgloba. Trenutno postoji nekoliko faza patološkog procesa, od kojih svaka ima svoje kliničke manifestacije:

sjedilački rad kao uzrok osteoartritisa koljenadoktor pregleda koljeno sa artrozom
 1. Početnu fazu karakterizira odsutnost izraženih simptoma i nemogućnost vizualnog prepoznavanja patologije. Pacijent se umori više nego inače, ali to otpisuje kao preopterećenost ili povećano opterećenje. Postaje letargičan, pospan, a performanse su naglo smanjene. Neki pacijenti imaju blagu ukočenost u oboljelom zglobu prilikom kretanja, posebno ujutro. Međutim, oni često ne obraćaju pažnju na to i ne obraćaju se specijalistu. Ako se u ovoj fazi napravi rendgenski snimak zgloba, može se uočiti suženje zglobnog prostora, što izaziva kršenje.
 2. U sljedećoj fazi nelagoda i ukočenost ne nestaju, već se samo povećavaju. Kod blagog i kratkog opterećenja, pacijent razvija jak bol u koljenu, koji nestaje tek nakon dužeg odmora. U nekim slučajevima, zglob otekne i ovaj otok nestaje noću, ali se ponovo pojavljuje danju. Budući da se pritisak na hrskavično tkivo povećava zbog njegovog iscrpljivanja, pacijent često čuje karakteristično škripanje prilikom pokreta. Funkcija fleksije je također poremećena, jer pacijent nije u stanju potpuno saviti ud. U ovoj fazi pacijenti se obično obraćaju specijalistu.
 3. Treća faza je najteža i karakterizira je izražen sindrom boli koji prati pacijenta ne samo tijekom vježbanja, već iu mirovanju. U teškim slučajevima bol ne napušta osobu čak ni noću, što značajno pogoršava njegovo stanje. Natečenost u ovoj fazi se stalno opaža. U zglobnoj vrećici količina sinovijalne tekućine se naglo smanjuje, što povećava opterećenje i povećava trenje u zglobu.
 4. otečeni zglob koljena zbog osteoartritisa
 5. Početnu fazu karakterizira odsutnost izraženih simptoma i nemogućnost vizualnog prepoznavanja patologije. Pacijent se umori više nego inače, ali to otpisuje kao preopterećenost ili povećano opterećenje. Postaje letargičan, pospan, a performanse su naglo smanjene. Neki pacijenti imaju blagu ukočenost u oboljelom zglobu prilikom kretanja, posebno ujutro. Međutim, oni često ne obraćaju pažnju na to i ne obraćaju se specijalistu. Ako se u ovoj fazi napravi rendgenski snimak zgloba, može se uočiti suženje zglobnog prostora, što izaziva kršenje.
 6. U sljedećoj fazi nelagoda i ukočenost ne nestaju, već se samo povećavaju. Kod blagog i kratkog opterećenja, pacijent razvija jak bol u koljenu, koji nestaje tek nakon dužeg odmora. U nekim slučajevima, zglob otekne i ovaj otok nestaje noću, ali se ponovo pojavljuje danju. Budući da se pritisak na hrskavično tkivo povećava zbog njegovog iscrpljivanja, pacijent često čuje karakteristično škripanje prilikom pokreta. Funkcija fleksije je također poremećena, jer pacijent nije u stanju potpuno saviti ud. U ovoj fazi pacijenti se obično obraćaju specijalistu.
 7. Treća faza je najteža i karakterizira je izražen sindrom boli koji prati pacijenta ne samo tijekom vježbanja, već iu mirovanju. U teškim slučajevima bol ne napušta osobu čak ni noću, što značajno pogoršava njegovo stanje. Natečenost u ovoj fazi se stalno opaža. U zglobnoj vrećici količina sinovijalne tekućine se naglo smanjuje, što povećava opterećenje i povećava trenje u zglobu.

Bol u pravilu ometa pacijentov san, postaje razdražljiv i osjeća stalni umor. Apetit je oslabljen ili potpuno nestaje, što uzrokuje pogoršanje rada probavnog i kardiovaskularnog sistema.

Nedostatak normalnog sna često dovodi do nervnog sloma, posebno kod starijih pacijenata ili mladih ljudi koji se bave intenzivnim fizičkim radom. Oštećenje pamćenja i smanjenje koncentracije pažnje također postaju rezultat nedovoljnog odmora pacijenta.

Obično se patologija odvija bez temperature, ali u naprednim fazama, kada je hrskavica potpuno uništena, povećava se trenje kostiju i pritisak između njih, što izaziva upalni proces.

Tijelo pokušava vratiti ravnotežu i smanjiti opterećenje veze. Iz tog razloga se u zglobu razvijaju osteofiti ili koštane izrasline. Oni postaju uzrok deformacije u uznapredovalim fazama patološkog procesa.

Najopasnija komplikacija takvih kršenja bit će potpuna imobilizacija pacijenta i invalidnost. U pravilu, to se događa u nedostatku odgovarajućeg liječenja ili ignoriranju simptoma osteoartritisa koljena na duži period.

Dijagnostičke metode

Kako bi se postavila tačna dijagnoza, liječnik predlaže da se pacijent podvrgne kompletnom pregledu. To je neophodno ne samo za identifikaciju uzroka, već i za ispravan odabir lijekova potrebnih za terapiju. Prvi korak će biti intervjuisanje pacijenta i utvrđivanje mogućih uzroka. Način života, profesionalne aktivnosti i navike igraju posebnu ulogu. Sljedeći korak će biti pregled oboljelog ekstremiteta i utvrđivanje stepena oštećenja.

liječenje osteoartritisa koljena

Ako nema vidljivih znakova patologije, bolest je u ranoj fazi. Sljedeći korak bit će prikupljanje anamneze i identifikacija kroničnih patologija koje bi mogle postati predisponirajući faktor. Nakon toga pacijent daje krv za laboratorijske pretrage. Otkrivanje tragova upale u njemu u vidu povećanog nivoa leukocita sugeriše da je neki proces izazvao razvoj poremećaja.

Obavezni trenutak u dijagnozi bit će rendgenski pregled kako bi se precizno odredio stupanj gonartroze. Slika obično prikazuje područja potpunog uništenja hrskavice, kao i broj osteofita i njihovu lokaciju. To pomaže u razjašnjavanju pretpostavljene dijagnoze i propisivanju odgovarajućeg liječenja.

Ponekad je na rendgenskom snimku nemoguće vidjeti tačnu sliku i stepen oštećenja zgloba. U tom slučaju preporučuje se ultrazvučni pregled zgloba.

U ekstremnim slučajevima, pacijentu se propisuje CT skeniranje. Ovo je obično dovoljno da se dobije potpuna slika bolesti.

Medicinska terapija

Konzervativno liječenje patološkog stanja moguće je samo u 1. i 2. fazi, kada formiranje osteofita još nije počelo. Terapija je uglavnom usmjerena na usporavanje razaranja hrskavice i njeno obnavljanje. Klasična shema uključuje upotrebu sljedećih lijekova:

 1. Sredstva iz grupe lijekova protiv bolova koja pomažu u ublažavanju bolova. Omogućite pacijentu da se osjeća bolje, poboljšajte noćni san. U bolnici su efikasne injekcije koje se rade 1 do 3 puta dnevno pod nadzorom specijaliste. Ne preporučuje se korištenje sredstava dugo vremena, jer ne utječu na tok patološkog procesa, već samo ublažavaju akutnu bol.
 2. Nesteroidni protuupalni lijekovi. Sredstva su dostupna u obliku tableta i injekcija, ne samo da mogu eliminirati akutnu bol, već i usporiti napredovanje patologije, ublažiti lokalnu temperaturu i oticanje, poboljšati motoričku funkciju. Uz redoviti unos tijekom 7-10 dana, u krvi pacijenta se opaža stalna koncentracija aktivnih komponenti lijeka, što osigurava produženo djelovanje. Ne preporučuje se dugotrajno uzimanje lijekova, jer često negativno utječu na probavni sistem. Iz tog razloga, ne bi ih trebali uzimati pacijenti s teškim peptičkim ulkusima ili drugim poremećajima.
 3. Hondroprotektori pomažu u obnavljanju hrskavice u zahvaćenom zglobu i povećavaju količinu sinovijalne tekućine. U pravilu, takvi lijekovi sadrže glukozamin i hondroitin. Preporučuje se da ih uzimate duže vreme. Obično je propisan kurs od 8-12 sedmica uz redovne posjete specijalistu kako bi se otkrilo poboljšanje. Moguć je duži prijem uz jasne indikacije.
 4. Glukokortikoidi. Koriste se za liječenje uznapredovalih slučajeva kada se sindrom boli ne eliminira konvencionalnim sredstvima. Pomaže u ublažavanju otoka i smanjenju boli. Dozvoljeno je koristiti samo u bolnici u obliku intramuskularnih ili intravenskih injekcija.
 5. Nesteroidni protuupalni lijekovi. Sredstva su dostupna u obliku tableta i injekcija, ne samo da mogu eliminirati akutnu bol, već i usporiti napredovanje patologije, ublažiti lokalnu temperaturu i oticanje, poboljšati motoričku funkciju. Uz redoviti unos tijekom 7-10 dana, u krvi pacijenta se opaža stalna koncentracija aktivnih komponenti lijeka, što osigurava produženo djelovanje. Ne preporučuje se dugotrajno uzimanje lijekova, jer često negativno utječu na probavni sistem. Iz tog razloga, ne bi ih trebali uzimati pacijenti s teškim peptičkim ulkusima ili drugim poremećajima.
 6. Hondroprotektori pomažu u obnavljanju hrskavice u zahvaćenom zglobu i povećavaju količinu sinovijalne tekućine. U pravilu, takvi lijekovi sadrže glukozamin i hondroitin. Preporučuje se da ih uzimate duže vreme. Obično je propisan kurs od 8-12 sedmica uz redovne posjete specijalistu kako bi se otkrilo poboljšanje. Moguć je duži prijem uz jasne indikacije.
 7. Glukokortikoidi. Koriste se za liječenje uznapredovalih slučajeva kada se sindrom boli ne eliminira konvencionalnim sredstvima. Pomaže u ublažavanju otoka i smanjenju boli. Dozvoljeno je koristiti samo u bolnici u obliku intramuskularnih ili intravenskih injekcija.

Osim takvih sredstava, pacijentu se propisuje tečaj korištenjem vanjskog sredstva u obliku masti, kreme ili gela. Posljednja opcija je najpoželjnija jer brzo prodire u zglobnu šupljinu i ima terapeutski učinak. Dozvoljeno im je da se koriste u roku od 14 dana. Ne preporučuje se samostalno produžiti tečaj, jer se povećava rizik od komplikacija.

U najtežim slučajevima, pacijentu se ubrizgava direktno u zglobnu šupljinu. Možete voziti konvencionalne analgetike, ali najbolji terapeutski učinak postiže se uvođenjem preparata hijaluronske kiseline. Injekcije se rade 1 put u 7 dana. Za potpuno uklanjanje boli dovoljno je 3-5 injekcija. Nakon takve terapije, efekat traje 6 mjeseci. Pacijent ima mogućnost normalnog kretanja, a sindrom boli gotovo potpuno nestaje.

Ako nijedna od metoda ne donese očekivani rezultat, a stanje pacijenta se pogorša, radi se kirurška operacija zamjene zgloba protezom. Zamijenite cijeli spoj ili njegove pojedinačne dijelove. To je obično indicirano kod artroze, izazvane teškom ozljedom koljena. Operacija se izvodi u općoj anesteziji, a period oporavka je prilično dug i težak.

Gonartroza je teška degenerativno-distrofična patologija koja, ako se ne liječi, dovodi do invaliditeta pacijenta. Preporučuje se da se odmah obratite ljekaru kada se pojave prvi znaci kršenja.