Osteohondroza

šta je osteohondroza

Osteohondroza je bolest mišićno-koštanog sistema koja se manifestuje stanjivanjem kostiju i hrskavice zglobova. Najčešće se pacijentima dijagnosticira osteohondroza kralježnice, u kojoj dolazi do uništenja intervertebralnih diskova u cervikalnoj, lumbalnoj ili torakalnoj regiji. Intervertebralna hrskavica je neophodna za ublažavanje pokreta i smanjenje opterećenja koštanog tkiva, pa uništavanje diskova dovodi do postepenog oštećenja kralježaka i deformacije kralježnice. Osteohondroza može biti komplikacija ozljede, dugotrajnog kršenja držanja ili nekog drugog patološkog stanja. Liječenje bolesti uključuje ručnu terapiju, fizioterapiju i hirurške intervencije kod značajnih deformiteta kičme.

Osteohondroza je jedna od najčešćih bolesti mišićno-koštanog sistema kod starijih osoba. Kod adolescenata i mladih odraslih, patologija se dijagnosticira rjeđe. Karakteristični simptomi bolesti, liječnici uključuju jake bolove u području zahvaćenog zgloba i smanjenu pokretljivost. Bez liječenja, osteohondroza se može zakomplikovati kompresijom kičmene moždine i disfunkcijom unutrašnjih organa.

Simptomi osteohondroze

Manifestacije bolesti ovise o području uništenja zglobnih diskova. Glavni simptom je bolan ili oštar bol, koji se pojačava tokom kretanja. Zbog toga pacijenti često zauzimaju prisilni položaj. Kod osteohondroze vratne kralježnice pacijentu je teško gledati okolo, javljaju se jake glavobolje. Ako je bolest komplicirana kompresijom perifernih živaca i kičmene moždine, javljaju se simptomi poremećaja kretanja i poremećaja funkcija unutarnjih organa.

Ostali simptomi i znaci:

 • Umjerena tupa bol tokom dana, pojačana tokom pokreta;
 • Širenje boli u glavi, ramenu, karlici i donjim ekstremitetima;
 • Konstantna napetost mišića povezanih sa zahvaćenim intervertebralnim zglobom;
 • Smanjene performanse;
 • Poremećaj spavanja;
 • Promjena držanja i nespretan hod.

Ako osjetite ove simptome, preporučujemo da zakažete pregled kod svog ljekara. Pravovremenim savjetovanjem spriječit ćete negativne posljedice po vaše zdravlje.

Bolest može napredovati tokom nekoliko godina. Rani stadijumi oštećenja hrskavice ne pokazuju nikakve simptome, ali postepeno dolazi do stalne boli.

Uzroci osteohondroze

Normalno, intervertebralna hrskavica se kontinuirano opskrbljuje krvlju i prima dovoljnu količinu hranjivih tvari iz krvi za obnavljanje stanica i održavanje vlastite strukture. Starenjem tkiva mogu doći do degenerativnih promjena koje karakterizira nedovoljna obnova stanica. Poremećaj protoka krvi nastaje kada se arterije stisnu na pozadini trajne zakrivljenosti kralježnice ili ozljede. Također, osteohondroza može biti posljedica pretjeranog fizičkog napora.

Uzroci bolesti:

 • Postepeno uništavanje intervertebralne hrskavice zbog narušenog držanja, dizanja teških predmeta i kretanja. Razlog za kršenje strukture intervertebralnih diskova može biti čak i dugotrajno nošenje cipela s ravnim potplatom;
 • Kraniovertebralne anomalije - kršenje relativnog položaja struktura vratne kralježnice i lubanje. U tom slučaju često dolazi do stiskanja krvnih žila i poremećaja opskrbe tkiva krvlju.
 • Metabolički poremećaji, praćeni nedovoljnim stvaranjem hidrofilnih komponenti hrskavice;
 • Upalno ili autoimuno oštećenje hrskavice, u kojem odbrambeni sistem tijela napada zdrava tkiva;
 • Hernija diska je bolest koju karakterizira pomicanje hrskavice i protruzija diska u kičmeni kanal.

Razjašnjavanje uzroka osteohondroze važno je za odabir pravog liječenja.

Dijagnoza osteohondroze

Kada se pojave simptomi osteohondroze, potrebno je zakazati pregled kod neurologa. Klinički doktor pita pacijenta o pritužbama i pregleda anamnezu kako bi identifikovao faktore rizika za bolest. Zatim se provodi opći pregled kako bi se identificirali vanjski znakovi osteohondroze i isključili simptomi disfunkcije leđne moždine. Da bi potvrdio dijagnozu, neurolog propisuje posebne preglede.

Metode za dijagnosticiranje osteohondroze:

 • Radiografija kičme. Neurolog imenuje ovu studiju da dobije sliku zahvaćenog segmenta kičme u dvije projekcije. Prije zahvata od pacijenta se traži da se skine do pojasa i stane ispred aparata. Dobivene slike omogućuju liječniku da otkrije kilu ili drugu patologiju, kao i da odredi stupanj oštećenja pršljenova i intervertebralnog diska;
 • Magnetna rezonanca je informativnija studija koja omogućava neurologu da proučava slojevite slike kralježnice u različitim projekcijama. Prilikom pregleda od pacijenta se traži da skine sav metalni nakit i legne na sto za tomografiju. Dijagnostika traje od 15 minuta do sat vremena. Ovo je bezbolna i pouzdana metoda za dijagnosticiranje osteohondroze. Rezultati MR-a omogućavaju da se odmah isključe druge bolesti sa sličnim simptomima, poput tuberkuloze kostiju ili malignog tumora. Ako je magnetna rezonanca kontraindicirana, indikovana je mijelografija.
 • Pregled subarahnoidalnog prostora kičmene moždine (mijelografija). Neurolog propisuje ovu proceduru kako bi isključio siringomijeliju, onkologiju i druga patološka stanja moždanih ovojnica. Metoda dobivanja slike ne razlikuje se od konvencionalne radiografije, međutim, prije studije, liječnik ubrizgava kontrastno sredstvo u subarahnoidalni prostor. Prije punkcije, liječnik tretira kožu antiseptikom i anestezira tkiva. Igla se ubacuje u intervertebralni prostor lumbalne kičme.

U specijaliziranoj klinici provode se sigurni i pouzdani dijagnostički testovi koji vam omogućavaju da brzo započnete liječenje osteohondroze.

Terapijski tretman osteohondroze

Liječenje se provodi nakon konsultacija sa neurologom i ortopedom. U slučaju nestabilnosti zahvaćenog vratnog segmenta kičme, postavlja se Shants kragna. Na vrat se stavlja montažna ortopedska kragna i učvršćuje zavojima. Nošenje ovratnika je neophodno za ublažavanje opterećenja zahvaćene kralježnice i sprječavanje razvoja komplikacija. Kod teške osteohondroze lumbalne ili torakalne kralježnice, pacijentu je potreban odmor. Liječnik će također propisati simptomatsku terapiju i fizioterapiju za ublažavanje stanja pacijenta.

Metode liječenja osteohondroze:

 • Propisivanje nesteroidnih protuupalnih lijekova za ublažavanje bolova. Neurolog prepisuje nimesulid, celekoksib ili neko drugo sredstvo. Potrebno je strogo kontrolirati dozu analgetika i pratiti stanje jetre uz produženu primjenu lijekova protiv bolova.
 • Trakcijska terapija je metoda istezanja kralježnice kako bi se povećao intervertebralni jaz kako bi se eliminiralo stiskanje krvnih žila i živaca. Prije zahvata radi se masaža za opuštanje mišića. Trakcija se vrši na posebnom stolu ili u kadi. Uređaj se fiksira na pacijentovo tijelo u željenom položaju i lagano isteže kičmu. Ovo je vrlo efikasan i siguran postupak za liječenje osteohondroze.
 • Upotreba antikonvulzivnih lijekova za komplikacije osteohondroze. Neurolog pacijentu prepisuje kratak kurs karbamazepina ili drugog lijeka.
 • Upotreba mišićnih relaksansa. Ovi lijekovi opuštaju mišiće povezane sa zahvaćenim područjem kralježnice i ublažavaju bol;
 • Upotreba kortikosteroida za kompresiju živaca. Ovi lijekovi ublažavaju upalni proces u tkivima, što uključuje terapeutsku masažu, posebne vježbe i zagrijavanje.

Neurolog odabire individualni režim liječenja osteohondroze, fokusirajući se na stanje pacijenta. Stroga medicinska kontrola tijeka liječenja omogućava postizanje najbolje prognoze.

Hirurško liječenje osteohondroze

Ukoliko dijagnostički rezultati otkriju intervertebralnu kilu ili tešku kompresiju kičmenog kanala, pacijentu se predlaže konsultacija neurohirurga. Liječnik procjenjuje ozbiljnost identificirane patologije i, ako je potrebno, izvodi hiruršku intervenciju.

Opcije hirurškog lečenja:

 • Djelomično ili potpuno uklanjanje intervertebralnog diska.Operacija se izvodi pod anestezijom. Nakon davanja anestezije, neurohirurg tretira hirurško polje antiseptikom i reže kožu na unapred određenom mestu. Nakon guranja mišićnog sloja posebnim alatom, liječnik uklanja zahvaćeni intervertebralni disk. Po potrebi se radi i uklanjanje luka kralježnice. Plastična hirurgija kičmenog segmenta izvodi se uz transplantaciju veštačkih materijala. Ova efikasna operacija pogodna je za liječenje intervertebralne kile i ublažavanje simptoma osteohondroze;
 • Operacije za sužavanje kičmenog kanala.Ova intervencija eliminira kompresiju nerava i kičmene moždine. Nakon davanja anestezije, doktor tretira hirurško polje antiseptikom i pravi širok rez na koži. Potiskujući sloj mišića, neurohirurg dolazi do intervertebralnog zgloba i vrši manipulaciju. Intervencija uključuje uklanjanje luka pršljena ili cijelog zgloba. Upotreba rendgenske i mikrohirurške kontrole omogućava da se operacija izvede uz minimalne rizike.

Najsloženije hirurške intervencije izvode se na hirurškom odjeljenju modernih klinika.