Artroza zgloba kuka: simptomi i liječenje

artroza zgloba kuka

Zglobovi nogu tokom života doživljavaju veliki stres. Kuk je veliki sferni zglob koji pruža mogućnost samostalnog kretanja. Pojava bolnih senzacija, zategnutih pokreta, šepajućeg hoda tjera osobu da razmišlja o pojavi patologije.

Posljednjih godina dramatično se povećao broj osoba mlađih od 30 godina kojima je dijagnosticirana artroza. Ova statistika je krajnje razočaravajuća, jer bolest napreduje stalno i može dovesti do ozbiljnog invaliditeta i invaliditeta. Da biste se zaštitili od razvoja štetnih učinaka, morate odmah započeti liječenje i slijediti sve medicinske preporuke.

Artroza zgloba kuka uzrokuje mnogo neugodnosti svom vlasniku. Ukoliko dođe do nelagode u području zgloba, potrebno je konzultirati liječnika kako bi se potvrdila dijagnoza i propisao efikasan tretman. Kasno liječenje može koštati pacijenta sposobnosti da samostalno hoda.

Šta je artroza

Artroza je reumatološka bolest koja se zasniva na degenerativnim i distrofičnim promjenama u zglobovima. Istovremeno, u patološki proces su uključene ne samo zglobne površine, već i ligamentni aparat i kapsula. Najčešće pate zglobovi šaka, stopala, koljena, ali najteža bolest je artroza zgloba kuka. Njegovim razvojem povećava se rizik od razvoja potpune invalidnosti zbog ozbiljnih ograničenja kretanja.

Osnovu zglobne hrskavice čine molekule kolagena i proteoglikani: upravo oni daju zglobu čvrstoću i elastičnost, čine ga otpornim na različite vrste opterećenja. Pod uticajem spoljašnjih faktora smanjuje se količina kolagena i proteoglikana, što dovodi do iscrpljivanja i postepenog uništavanja tkiva hrskavice. Artroza se razvija pod uticajem sledećih faktora:

 • mehanička ozljeda;
 • upalni procesi u zglobovima;
 • prekomjerno opterećenje donjih udova;
 • gojaznost;
 • promjene u tijelu povezane s godinama (kod osoba starijih od 55 godina);
 • menopauza (kod žena);
 • pothranjenost s nedostatkom proteinskih proizvoda i kalcija;
 • nasljedna predispozicija;
 • prenesene operacije na zglobovima.

Kako se manifestuje artroza zgloba kuka?

artritisni bol u kuku

Artroza se razvija postupno, pa je prilično teško otkriti njene početne manifestacije. Pacijent može zanemariti simptome bolesti, zamijenivši ih za umor ili preopterećenost. Nakon ozljede može doći do pogoršanja nelagode. Artrozu zgloba kuka prate sljedeći simptomi:

 • Bol u zahvaćenom ekstremitetu. Tup je, bolne prirode, konstantan tokom dana. Neugodne senzacije se povećavaju tokom fizičke aktivnosti (vježbanje, trčanje ili hodanje), smanjuju se u mirovanju. Kada je zahvaćen zglob kuka, bol se širi u prepone, perineum i bedro. Zglob takođe može početi da "reaguje" na promene vremenskih uslova ili atmosferskog pritiska.
 • Atrofične promjene mišića. Prilikom hodanja pacijent nesvjesno štedi zahvaćeni ekstremitet, što rezultira manjim opterećenjem mišića stražnjice i bedara. To je popraćeno njihovom atrofijom i smanjenjem volumena. Ovo je posebno vidljivo kod jednostrane artroze.
 • Pojava krckanja tokom izvođenja pokreta u zglobu. Ovaj zvuk podsjeća na šuštanje plastične vrećice i postaje glasniji nakon dužeg perioda nepokretnosti (noćni san). U medicini se ovaj izraz naziva "crepitus". Pojava krckanja povezana je s kršenjem pokretljivosti zgloba.
 • Povećanje volumena zahvaćenog zgloba. To se događa kao rezultat formiranja na površinama kostiju najmanjih šiljaka - osteofita. Takva reakcija se javlja kao kompenzacijski odgovor na povećanje opterećenja na površini kostiju (uz stanjivanje hrskavice).

Medicinski tretman artroze

Trenutno nije moguće potpuno spriječiti uništavanje hrskavičnog tkiva. Stoga je liječenje artroze uz pomoć lijekova usmjereno na smanjenje boli i usporavanje napredovanja bolesti. U terapiji se najčešće koriste sljedeće grupe lijekova:

 1. Nenarkotični analgetici i analgetici miješanog djelovanja. Pomažu u smanjenju boli i dostupni su u tabletama ili ampulama za intravensku primjenu.
 2. Za kontrolu boli koriste se i nesteroidni protuupalni lijekovi u obliku lokalnih masti ili krema. Također se propisuju ako je artroza praćena upalom sinovijalne membrane zgloba.
 3. Hondroprotektori su lijekovi koji usporavaju napredovanje bolesti i poboljšavaju funkciju zglobova.

Terapija vježbanjem i fizioterapijske metode

vježbe za artritis kuka

Nefarmakološka sredstva se također široko koriste u borbi protiv bolesti. Liječnici pacijentima propisuju terapiju vježbanja kako bi ojačali mišiće i spriječili razvoj nepokretnosti zglobova. Priroda vježbi i učestalost njihovog izvođenja određuju se pojedinačno za svaki slučaj. Liječenje artroze uključuje i takve fizioterapeutske postupke kao što su:

 • transkutana električna stimulacija živaca;
 • akupunktura;
 • magnetna terapija;
 • elektroforeza s analgeticima;
 • laserska terapija;
 • masaža.

Kako bi se smanjilo opterećenje zahvaćenog ekstremiteta, pacijentu se također preporučuje korištenje štapova ili hodalica. Bit će korisno nositi ortozu za kuk, poseban uređaj koji pomaže u obnavljanju funkcije noge i izbjegavanju daljnjeg oštećenja zgloba.

Operacija

Endoprostetika se propisuje u slučaju kada su konzervativne metode liječenja artroze zgloba kuka neučinkovite. Svrha operacije je uklanjanje sindroma boli i vraćanje motoričke funkcije ekstremiteta. Zahvat se izvodi u općoj anesteziji u specijaliziranoj bolnici, nakon čega će pacijent imati dugu rehabilitaciju. Najpovoljnija prognoza porođaja je kod pacijenata u dobi od 40 do 75 godina s tjelesnom težinom do 70 kg: kod njih je vjerojatnost odbacivanja endoproteze minimizirana, što liječenje artroze čini izuzetno efikasnim. U prosjeku, proteza traje oko 10-12 godina, ali postoje slučajevi njene uspješne upotrebe uz minimalno trošenje 20-25 godina.